Subtitle

Linedance? Vad är det?

Dansen

Man dansar en och en, men tillsammans. Du behöver ingen danspartner och behöver aldrig bjuda upp (eller nobba)! Dansarna står uppställda på linjer (lines) där alla står brevid, framför eller bakom varandra.

Man ställer sig i linjer innan dansen börjar, sedan utför alla samma steg, vändningar och rörelser. Stegkombinationerna upprepas tills musiken är slut. En dans kan vara 1-, 2- eller 4-väggars beroende på hur man vänder sig. Vanligast antal taktslag (count) är 32 eller 64. T ex så dansar man olika stegkombinationer i 32 taktslag = 1 vägg, och börjar sedan om på vägg 2.

Linedance har ingenting att göra med squaredance, men har vissa likheter med riverdance.

 

Musiken

Man kan dansa linedance till vilken musik som helst! Ursprungligen var det mest country, men idag är det allt - rock n' roll, hip hop, funk, cha-cha, klassiskt, mambo, vals, polka, disco o s v. Tempot varierar från mycket lugnt till mycket snabbt. Svårighetsgraden likaså från mycket enkel till mycket svår!

Danser skrivs av en koreograf. Vem som helst kan skriva en dans, men de stora, kända koreograferna dominerar marknaden. Det är svårt att märkas då det finns flera tiotusentals danser, och nya kommer varje dag. Populära danser hamnar på olika hitlistor och lärs ofta ut i klubbarna. De flesta danser försvinner dock efter en eller två säsongor.

Varje dans skrivs till en speciell låt, men kan ofta dansas till annan musik. Alla danser dansas likadant över hela världen.

 

Stegen

Basen är fem fotpositioner, som används till en rad olika stegkombinationer. Exempel på steg är shuffle, rock step, coaster step, hitch, grapevine, kick ball change och  jazz box. Vi använder de engelska namnen på stegen eftersom alla stegbeskrivningar är på engelska. Dessutom underlättar det när man träffar på utländska koreografer!

Man dansar på olika nivåer. Man börjar som "Beginner", blir "Novice" efter ca 1 år, "Intermediate" efter ca 3 år och högsta nivån är "Advanced". Alla stegbeskrivningar är märkta med vilken nivå de passar för.

Här finns ett pdf-dokument med dansterminologi (på engelska). 

 

Vilka dansar?

I Sverige finns ca 10-15.000 dansare i hela landet. Det finns ett par hundra klubbar.

Linedance är för alla - ung som gammal, män och kvinnor, alla storlekar.

Linedance är dokumenterat bra för att förebygga benskörhet och för att hålla hjärnan igång. Andra fördelar - förutom att det är så otroligt roligt - är motion, avstressning, socialt umgänge, bättre balanssinne, bättre taktkänsla, liten skaderisk samt att det är en relativt billig hobby.

 

Vad behöver man?

 • bekväma skor med danssula (läder eller mocka, inte gummi). Det finns speciella dansskor att köpa. Cowboyboots går också bra, men det är viktigt att sula och klack inte gör märken i golvet.
 • vilka kläder som helst (fast inte för varmt!). Populärt är ex jeans eller jazzbyxor, T-shirt.
 • vattenflaska!

Vad gör vi?

I vår klubb har vi för närvarande två st kurser på olika nivåer (se mer info under flik "Kursinformation"). Som medlem kan man gå på samtliga tillfällen om man vill, man betalar bara en kursavgift. 

Våra kurser leds av instruktörer som genomgått instruktörsutbildning.

Linedanceevenemang förekommer hela tiden. Det kan vara en fest, enbart social dans, tävlingar, shower och/eller workshops (då lärs det ut danser). Vi pratar ihop oss och samåker till evenemangen. I "närområdet" så åker vi bl a till Kristinehamn, Örebro, Hjo, Tidaholm, Skara och Lidköping.

Vill man tävla i linedance finns det tävlingar för alla nivåer, för amatörer såväl som elitdansare.

Våra kurser gör uppehåll under sommarmånaderna, men då finns det gott om danstillfällen att åka till.

Vi har egna fester, ex jul- och sommaravslutning och en fest runt Trettondagen. Vi arrangerar sommardanser och workshops, och medverkar vid ett årligt arrangemang i Skövde vid första advent. Vi har också en uppvisningsgrupp.

                                             

Linedancetips
 • Le, se avslappnad ut och ha roligt
 • Sträck på dig; var rak i ryggen
 • Titta inte ner på dina eller andras fötter; upp med hakan
 • Dansa med små, korta steg. Du hinner med lättare, blir inte så trött och det blir en snyggare, behagligare dans.
 • Använd "låga" fötter och hoppa/studsa inte. Kroppsvikten ska vara över foten, med lätt böjda knän
 • Upp med armarna, använd dem i takt till musiken
 • En line är rak med en armslängd till dansaren bredvid och framför
 • Öva hemma! Bara att stega en ny dans precis efter och före en kurs gör mycket.


På dansgolvet

JA!

 • ställ dig längst fram om du är först på golvet
 • uppmuntra och stötta nybörjare
 • följ alltid DJ:ns instruktioner
 • be om ursäkt om du stöter i någon

NEJ!

 • ta inte med drycker upp på golvet
 • korsa inte dansgolvet, gå runt
 • stå inte och prata på dansgolvet
 • ska du "showa", gör det inte mitt i en line utan gå åt sidan
Ta hand om dina fötter!

Bra dansskor är ett måste. Kika in på dansskor.se där vi har 10% rabatt eller passa på vid större evenemang då det ofta är försäljare på plats. Vanliga gympaskor är inte bra. Du behöver en sula som glider bra på dansgolvet (läder eller mocka, inte gummi) och bra stöd för hålfoten. Det finns många olika modeller, man får testa sig fram till vad som passar en själv bäst. Du kanske kan låna och prova en modell av en kompis? Har du begagnade dansskor att sälja, hör av dig hit så lägger vi upp en annons.

Gympa

 • Spreta med tårna, knyt dem sedan så länge och hårt du kan. Släpp efter och rör igång cirkulationen.
 • Spreta med alla tårna så mycket och länge du kan. Skaka loss.
 • Trampa stortån nedåt samtidigt som du med fingrarna pressar den uppåt.
 • Sätt fingrarna ovanpå stortån och pressa nedåt. Kämpa för att få tån att lyfta fingrarna.
Tvätt & smörj
 • Efter en långdans, tvätta dina fötter och smörj in dem i någon härlig fotkräm. Ge dig själv lite fotmassage.
 • Fotkräm med salicylsyra motverkar förhårdnader. Smörj in direkt efter duschen. Smörj varje kväll för att hålla hälarna mjuka och sprickfria. Ett annat sätt är att lägga på en stor mängd vaselin på fötterna och sova med sockor på. Fungerar garanterat! Ytterligare ett mjukistips är att ta fotbad med såpa.

 

Nya foton

Facebook Like Button

Newest Members